Dubai Hills Estate Golf Course Clubhouse

Dubai Hills Estate is a residential golf course community laid out around an 18 hole championship golf course. The clubhouse is the centre piece of the community.

The clubhouse is sited on a low hilltop overlooking the golf course. The hillsides are generously planted with flowing grasses and native trees. This is an idealised dry grassland landscape.

Walls amongst the planting lend structure to the overall composition. The walls also help with wayfinding, marking locations of the stairs and paths through the flowing grasses.
The clubhouse walls are clad in regionally-sourced off-white limestone. The same stone is used in the landscape as wall cladding and coping. Stone is mechanically fixed to the concrete base to hold large size units. This creates a clean and contemporary aesthetic. This mass of the walls is complemented by the detailing of handrails and railings. Metal flats, powder coated in cool grey, create a light visual effect.
Spaces for outdoor dining around the clubhouse are set amongst planting. Views from the dining terraces look to the golf course over the top of the long flowing grasses that sway in the breeze.
Location
Dubai, UAE
25.1214197, 55.2638859
Plot Size
1.9 ha (4.8 acre)
Lead Consultant
Al Gurg Consultants
Studio Team
Manoj Balakrishnan, King Philip Bamba, Ioana Bratu, Pune Rajaei, Lejumon Rajanibhavan, Rainier Roy Vinta, Laith Wark
Project Owner
EMAAR
Role
Concept Design
Schematic Design
Final Design
Tender Services
Construction Supervision